کافی است لمس کنید
رایانه ها و موبایل ها هر روز به سوی مینیاتوری شدن پیش می روند و این موضوع صفحه کلید را به ابزاری زائد تبدیل می کند که فضای زیادی را اشغال می کند. به نظر می رسد انقلاب حواس در حال ایجاد نسل جدیدی از صفحات لمسی است که انسان را بیش از گذشته به ماشین نزدیک می کند. توسعه صفحه های لمسی موجب شده امروزه بسیاری از کاربران بخواهند تنها با لمس، دستگاه های خود را به کار اندازند و شاید به برکت همین لمس، روابط دوستانه تری میان انسان و ماشین ایجاد شود.
امروزه فناوری های به کار رفته در نوت بوک ها توجه خود را به «نسل لمس» معطوف کرده اند به طوری که فناوری صفحه لمسی پس از موفقیت آیفون، به سرعت در مسیر تکامل خود گام برداشت. در مدت کمتر از دو سال از عرضه آیفون ?? میلیون نمونه از این تلفن همراه هوشمند اپل در سراسر دنیا به فروش رفته است.
به گزارش مهر پس از اپل، نوبت به فروشگاه آنلاین آمازون رسید که کتاب الکترونیک لمسی خود را به نام «کیندل» معرفی کند و بعد سونی پخش کننده «Daily edition» را عرضه کرد. این پخش کننده به کاربر اجازه می دهد تنها با نوک انگشت کتاب های الکترونیک را ورق بزند.
همچنین سیستم عامل جدید مایکروسافت به نام «ویندوز ?» که به راحتی روی رایانه های صفحه لمسی عمل می کند، می تواند چشم انداز توسعه یافته تری را برای این دستگاه ها پیش بینی کند.
با توسعه روزافزون دستگاه های لمسی می توان یک روز کاری عادی را به این شکل تجسم کرد؛ کاربر دستگاه های نسل لمس با صدای زنگ تلفن همراه لمسی خود از خواب بیدار می شود و با یک ضربه آرام روی نمایشگر آن، زنگ را ساکت می کند. سپس بیرون می رود و از عابربانک لمسی نسل جدید پول برداشت می کند. سرانجام سوار خودرو شخصی خود می شود و مسیر حرکت را روی مانیتور لمسی جی پی اس پیدا می کند. سپس به باجه عوارضی می رسد و با لمس دست نوع پرداخت عوارض را انتخاب می کند. برای پارک کردن نیز زمان سنج پارک متر را با لمس صفحه نمایشگر تنظیم کرده و پارک می کند.
بشر امروز در عصر «سلف سرویس» زندگی می کند و با کمک این صفحه های لمسی می تواند هر روز بیش از گذشته به ماشین نزدیک شود و به روشی آسان تر با دستگاه های الکترونیکی مختلف تعامل کند. هرچند امروزه تلفن همراه هوشمند اپل به نمادی برای نسل لمس تبدیل شده است اما منشاء این مفهوم در سال ???? و در تلفن های همراه لمسی شرکت کره یی Htc شکل گرفت. سپس رایانه جیبی «بلاک بری» نیز با مدل لمسی «استورم» وارد میدان صفحه های لمسی شد و نوکیا نیز تلفن همراه لمسی- کلیدی N?? را عرضه کرد.
مایکروسافت نیز برای اینکه بتواند نام خود را در دنیای لمس جاودانه کند، رایانه میزی کاملاً لمسی Surface را معرفی کرد. Surface نوعی رایانه فعل و انفعالی شبیه یک میز پذیرایی شیشه یی است. صفحه این رایانه ?? اینچ است و حدود دو هزار یورو قیمت دارد. این رایانه به تعداد زیادی کاربر اجازه می دهد به طور همزمان از برنامه های مختلف استفاده و عکس و فیلم را به صورت مجزا مشاهده کنند.
روزنامه «ال پائیس» به نقل از یک نظرسنجی در اسپانیا نشان داد این میز لمسی فعل و انفعالی مورد توجه طیف سنی بین ?? تا ?? سال است. این در حالی است که به دلیل قیمت بالای آن تاکنون تنها ??? نمونه از این دستگاه به فروش رفته است. این عدم توفیق میز جادویی مایکروسافت توضیح می دهد که چرا غول نرم افزاری دنیا در تلاش است نسخه یی از این رایانه را عرضه کند که قیمت آن زیر هزار و ??? دلار باشد.
از سوی دیگر در توسعه فناوری های لمسی همین بس که «بیل گیتس» در سال ???? پیش بینی کرد ظرف پنج سال آینده «لوح-رایانه ها» جایگزین نوت بوک ها و رایانه های قابل حمل می شوند. هرچند در سال ???? یعنی سه سال پس از مدت زمان پیش بینی شده رئیس غول نرم افزاری دنیا، نوت بوک ها هنوز وجود داشتند، اما رقم خود را در بازار اندکی از دست دادند. علت این کاهش فروش نوت بوک ها نسل جدیدی از رایانه های همراه بود که از نظر اندازه کوچک تر از نوت بوک های عادی هستند. اولین سری این نوت بوک ها را که سری Eee نام داشت، شرکت «ایسوس» وارد بازار کرد. نمونه های اولیه این مینی نوت بوک ها تنها به صفحه کلید مجهز بود، اما در مدل های بعدی علاوه بر صفحه کلید، فناوری لمس صفحه نیز به آنها افزوده شد. صفحه های ?? انگشتی قدمتی بیش از ?? سال دارند اما آیا ممکن است این روش ?? انگشتی که به متد QWERTY موسوم است روزی از بین برود؟
«فروزان گلشنی» رئیس ایرانی بخش مهندسی دانشگاه کالیفرنیا در لانگ بیچ در جواب این سوال اظهار داشت؛ «خیر، چرا که استفاده از ?? انگشت به عنوان روشی بسیار موثر و سریع برای نوشتن باقی می ماند.» همچنین «نیکلاس نگروپونته» بنیانگذار «مدیا لب» در ام آی تی عقیده دارد؛ «به هر حال صفحه کلید به همین شکل باقی می ماند، حال چه به صورت مکانیکی و چه به صورت لمسی. باید پذیرفت ایده استفاده از انگشت ها هم برای نوشتن حروف و هم برای نوشتن نمادها هرگز از بین نمی رود اما از آنجا که صفحه کلیدهای مجازی از تغییرپذیری بالاتری برخوردارند، می توانند جایگزین صفحه کلیدهای مکانیکی شوند. به اعتقاد من فناوری های چندلمسی در آینده بسیار موفق خواهند بود.»